Hopp til hovedinnhold

Grå stær operasjon


Grå stær er en aldersforandring der linsen i øyet gradvis mister sin klarhet. Grå stær gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", på både avstand og nært hold. Den eneste behandlingen for dette er operasjon. Den uklare linsen blir da erstattet med en kunstig linse. Risikoen er som regel liten, men komplikasjoner kan forekomme.

Vi tar kun imot pasienter med henvisning.

Pasienter med henvisning fra fastlege/allmennlege/optiker får tilsendt time til konsultasjon før en eventuell operasjon.

Pasienter med henvisning fra øyelege blir vanligvis satt opp direkte til operasjon med mindre det er særlige forhold som gjør at operatøren ønsker å vurdere pasienten selv først. 

Når du skal opereres for grå stær - ikke bruk sminke eller ansiktskrem på operasjonsdagen.

Hvis du har øyekatarr, er neseforkjølet eller har kraftig hoste vil operasjonen bli utsatt og ikke utført før du er blitt frisk. Ring oss på forhånd om du er i tvil (73533330) Timen må ombestilles innen 24 timer ellers vil du bli belastet for timen. Dette gjelder selv om du har frikort.

Selve operasjonen tar normalt 20-30 minutter, men du må sette av ca. 2 timer på klinikken grunnet førundersøkelser, informasjon og drypping.

Før operasjonen

Det blir lagt inn e-resept på øyedråper Nevanac og Spersadex. Disse kan hentes på valgfritt apotek. Øyet som skal opereres  skal dryppes med Nevanac dagen før (morgen) og samme dag som operasjonen. På resepten vil det stå hvilket øye som skal opereres først.

Etter operasjonen

Du skal fortsette å dryppe med Nevanac 1 gang daglig etter operasjonen. I tillegg skal du dryppe med Spersadex 3 ganger daglig. 

Husk å vente minst 5 minutter mellom de forskjellige dråpene.

Du får med deg et dryppeskjema etter operasjonen.

Du skal ikke klø eller presse på øyet de første ukene.

Dersom du bruker andre øyedråper skal du ta disse som du pleier før og etter operasjonen.

Din vanlige medisinering skal du fortsette med som normalt. Dette gjelder også blodfortynnende medisiner.

Hva kan jeg forvente etter operasjonen?

Etter operasjonen kan du leve et normalt liv, men unngå store anstrengelser som tungt fysisk aktivitet/arbeid og bassengbad den første måneden.

Det vil ta 1-2 døgn før synet begynner å bedre seg etter operasjonen.

Hvis øyet blir rødt, gjør vondt og synet blir dårligere - ta umiddelbar kontakt med oss! Dersom vi ikke er tilgjengelig ta kontakt med øyeavdelingen på St. Olavs hospital (telefon sentralbord: 72 57 30 00).

Nye briller kan ikke anskaffes tidligere enn 2 måneder etter operasjonen. hvis du trenger en lesebrille før den tid kan en enkel lesebrille ("ferdigbrille") kjøpes hos for eksempel Clas Ohlson og Nille.

Bilkjøring avhenger av hvor godt du ser. De som ikke oppnår fullt syn bør vente med dette til de har vært på første kontroll.

 

Åpningstider

Telefontid:
Mandag, Tirsdag, Torsdag og Fredag
Klokken: 08:30-12:00

Besøkstid:
Mandag - Torsdag: 08:00-15:00 Fredag: 08:00-14:00Adresse

Visus Øyelegesenter AS
Olav Tryggvasons Gate 24B
7011 Trondheim
Idungården
Inngang B, via Carl Johans Gate
4. etasje

Det finnes heis og det er tilrettelagt for rullestolbrukere.
Vis kart

Kontakt oss

Visus Øyelegesenter AS
E-post: post@visusoyelegesenter.no
(e-post kan ikke brukes for å endre/avbestille time)

Telefon: 73 53 33 30
Bilde som representerer legekontoret